Conferința organizată de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în cadrul proiectului bilateral „RoNor – Împreună mai puternici împotriva violenței de gen”

  1. Acasă
  2. >
  3. Comunicare mass-media
  4. >
  5. Comunicate de presă
  6. >
  7. Conferința organizată de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în cadrul proiectului bilateral „RoNor – Împreună mai puternici împotriva violenței de gen”

„Construim calea cunoașterii către un standard de aur – experiență și bune practici în implementarea Convenției de la Istanbul”

În perioada 12-15 noiembrie 2024, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu Ministerul Justiției și Securității Publice din Norvegia, a organizat o amplă dezbatere dedicată prevenirii și combaterii violenței de gen, sub egida conferinței bilaterale „Construim calea cunoașterii către un standard de aur – experiență și bune practici în implementarea Convenției de la Istanbul”.
Conferința face parte din seria activităților inițiate prin proiectul bilateral „RoNor – Stronger together against gender-based violence!”, finanțat prin Fondul pentru Relații Bilaterale, Programul „Justiție” al Granturilor Norvegiene 2014-2021 și a avut ca obiectiv principal consolidarea relațiilor bilaterale între România și Norvegia.
Evenimentul a adus, în prim-plan, teme esențiale axate pe provocările, dificultățile și soluțiile în procesul de implementare a Convenției de la Istanbul, intervenția integrată pentru sprijinul victimelor violenței sexuale, impactul violenței de gen asupra societății și măsurile necesare pentru protecția victimelor.
Conferința s-a bucurat de prezența renumitei profesoare Sylvia Walby, expertă în sociologie și criminologie, cunoscută pentru studiile sale asupra relațiilor de gen și inegalităților sociale, care a oferit o analiză valoroasă despre costurile generate de violența de gen, afectând toate sistemele socio-economice ale statului. Printre participanți s-au numărat și specialiști de la nivelul organizațiilor internaționale cu activitate importantă în domeniu (OMS, UNICEF, UNCHR), experți ai instituțiilor relevante din Norvegia dar și de la nivelul Consiliului Europei, GREVIO (Grupul de experți independenți care monitorizează implementarea Convenției de la Istanbul), Institutului European pentru Egalitate de Gen și Fundației ASPACIA (Spania).
Luminița Popescu, secretara de stat a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a subliniat importanța eforturilor comune în combaterea violenței de gen: „Nu putem lupta singuri împotriva violenței de gen – doar prin eforturi coordonate și complementare putem găsi soluții reale la această problemă globală. Vocile femeilor, ale supraviețuitoarelor, trebuie să fie, nu doar auzite, ci ascultate și mai ales, respectate!”
Astfel, a fost evidențiat angajamentul ferm, la nivel bilateral, în lupta împotriva violenței de gen. Schimbul de expertiză și eforturile comune vor continua să modeleze inițiative viitoare, asigurându-se o abordare coerentă și adecvată pentru a combate violența împotriva femeilor. Colaborările strategice între România și Norvegia demonstrează că doar prin unitate și acțiuni coordonate se pot realiza progrese semnificative în acest domeniu sensibil.
Evenimentul a facilitat, de asemenea, organizarea unor reuniuni tehnice, la nivel local, în București, Craiova și Constanța. Acestea au oferit experților norvegieni și delegatei Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, Melanie Hyde, ocazia de a discuta direct cu reprezentanții instituțiilor de la nivel local implicate în asigurarea intervenției multidisciplinare în cazuri de violență sexuală asupra femeilor: spitalele de urgență, serviciile de medicină legală, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratele Județene de Poliție, Serviciile Locale de Asistență Socială și reprezentanți ai societății civile: Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii, Asociația Necuvinte și Asociația VIS (Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale). Discuțiile s-au concentrat pe provocările întâmpinate de personalul implicat în intervenția și acordarea de asistență victimelor violenței sexuale, problemele ridicate de lipsa resurselor la nivel local, soluțiile pentru creșterea capacității instituționale, formarea personalului și metode de colaborare viitoare, menite să întărească și mai mult răspunsul coordonat față de manifestările complexe ale acestui fenomen.
Experții norvegieni au evidențiat progresele rapide și semnificative realizate de România în ultimii doi ani, comparabile cu cele obținute de Norvegia într-o perioadă de două decenii, reafirmând sprijinul pentru întărirea cooperării în scopul dezvoltării unor standarde și proceduri eficiente, care să asigure un răspuns centrat pe nevoile reale și imediate ale victimelor.
Proiectul bilateral „RoNor – Stronger together against gender- based violence!” este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021, în cadrul Fondului pentru Relaţii Bilaterale al Programului „Justiţie”.

Galerie Foto

Sprijinim victimele violenței domestice. Linie Telefonică Non Stop Gratuită